Αναζήτηση

Τετάρτη 21 Μαρτίου 2012

Η φυσιολογία της Μέλισσας & η ζωή στην κυψέλη - Πληροφοριακό υλικό & εικόνες αναφοράς

Η μορφολογία της Μέλισσας



Γιατί οι μέλισσες έχουν βούρτσες και καλαθάκια?

Οι μέλισσες λοιπόν έχουν μικροσκοπικά καλάθια στα πισινά τους πόδια και βούρτσες στα άλλα.Έτσι όταν η μέλισσα επισκέφτεται ένα λουλούδι, σκουπίζει την σκόνη του λουλουδιού, δηλαδή τη γύρη, και τη βάζει στο καλαθάκι της. Κατόπιν επιστρέφει στη φωλιά της και ταίζει τα μικρά της.

Τα είδη των μελισσών
Η βασίλισσα είναι η μητέρα όλου του μελισσιού. Είναι η μόνη που έχει την ικανότητα να γεννά, το μόνο αληθινό θηλυκό της κυψέλης.
Οι εργάτριες
είναι ατελή θηλυκά. Κάνουν όλες τις δουλειές της κυψέλης: καθάρισμα, εκτροφή γόνου, συλλογή τροφών, νερού, πρόπολης, κτίσιμο κηρηθρών.
Οι κηφήνες
, τα αρσενικά της κυψέλης γεννιούνται την Άνοιξη και πεθαίνουν το χειμώνα. Στη μέλισσα, όπως σε κάθε έντομο, διακρίνουμε το κεφάλι, το θώρακα και την κοιλιά.



Η ζωή στην κυψέλη

Γιατί οι μέλισσες ζουν σε κυψέλες?

Οι άγριες μέλισσες ζούν σε τρύπες στα δέντρα και τους βράχους. Αν όμως ένας μελισσοκόμος τοποθετήσει κυψέλες , τότε οι μέλισσες μετακομίζουν εκεί. Μόλις μία μέλισσας βρει άφθονη τροφή τότε επιστρέφει στην κυψέλη και ενημερώνει και τις υπόλοιπες.Τις εξηγεί κάνοντας  κινήσεις που μοιάζουν με χορό. Ο αριθμός των κινήσεων και η κατεύθυνση που δείχνει η μέλισσα, μαρτυρά στις υπόλοιπες μέλισσες ποιο δρόμο πρέπει να ακολουθήσουν.
Η συλλογή του νέκταρ από τη μέλισσα είναι πολύ σκληρή δουλειά.Για να γεμίσει ένα βάζο με μέλι πρέπει να κάνει εκατομμύρια ταξίδια επάνω σε λουλούδια!

Τί είναι ο Βασιλικός Πολτός?
Είναι μια κρεμώδης ουσία, που εκκρίνεται από τους υποφαρυγγικούς αδένες τον νεαρών εργατριών. Προορίζεται για τη διατροφή όλων των ατελών σταδίων της μέλισσας, για αυτό και ονομάζεται «γάλα των μελισσών». Βασιλικός πολτός λέγεται επειδή οι προνύμφες, που προορίζονται να γίνουν βασίλισσες, όπως και οι ενήλικες βασίλισσες τρέφονται αποκλειστικά με μεγάλη ποσότητα της τροφής αυτής. Στο βασιλικό πολτό βρίσκεται ο καθοριστικός εκείνος παράγοντας που μετατρέπει την προνύμφη μέλισσα από εργάτρια σε βασίλισσα. Ο βασιλικός πολτός είναι πλούσια πηγή βιταμινών, ανόργανων ουσιών και αμινοξέων.


Παγκόσμια Ημέρα Μέλισσας
Η 20η Μαΐου γιορτάζεται κάθε χρόνο ως Παγκόσμια Ημέρα Μέλισσας, με απόφαση του ΟΗΕ, έπειτα από πρόταση της Ένωσης Σλοβένων Μελισσοκόμων.

Η 20η Μαΐου γιορτάζεται κάθε χρόνο ως Παγκόσμια Ημέρα Μέλισσας, με απόφαση του ΟΗΕ, έπειτα από πρόταση της Ένωσης Σλοβένων Μελισσοκόμων, για να υπομνησθούν στην παγκόσμια κοινή γνώμη τα οφέλη της μελισσών και των λοιπών επικονιαστών στον άνθρωπο, το περιβάλλον και τον πολιτισμό και να προωθηθούν δράσεις για την προστασία τους.

Η συνεισφορά της μέλισσας στην ανθρωπότητα και την επιβίωσή της είναι παγκοίνως αναγνωρισμένη. «Αν οι μέλισσες εξαφανιστούν, το ανθρώπινο είδος θα εξαφανιστεί μέσα σε τέσσερα χρόνια» φέρεται να έχει δηλώσει ο Αλβέρτος Αϊνστάιν.

Σύμφωνα με τη Διακυβερνητική Επιστημονική Επιτροπή του ΟΗΕ για τη Βιοποικιλότητα (IPBES), οι επικονιαστές έχουν μειωθεί έως και 3/4 στην Ευρώπη τα τελευταία 30 χρόνια. Παρόλο που η ακριβής αιτία για τη μείωση αυτή είναι ασαφής, πολλοί επιστήμονες επισημαίνουν ως αυτουργό την αύξηση των νεονικοτινοειδών παρασιτοκτόνων.

Η επιλογή της 20ης Μαΐου ως Παγκόσμιας Ημέρας Μέλισσας συμπίπτει με τη γέννηση το 1734 του σλοβένου ζωγράφου και μελισσοκόμου Άντον Γιάνσα, που θεωρείται ένας από τους πιονιέρους της σύγχρονης μελισσοκομίας.


Πηγή:SanSimera.gr




βίντεο για τη ζωή της μέλισσας




2 comments:

sofia είπε...

Καλησπέρα, θα μπορούσα να χρησιμοποιήσω την εικόνα για τη μορφολογία της μέλισσας , εννοείται αναφέροντας την πηγή από όπου άντηλσα την εικόνα;
Σας ευχαριστώ πολύ

Los Ninos είπε...

Καλησπέρα Σοφία φυσικά μπορείς να τη χρησιμοποιήσεις με αναφορά στον συγκεκριμένο σύνδεσμο URL.

Δημοσίευση σχολίου

Πες μας την γνώμη σου..