Αναζήτηση

Σάββατο 27 Οκτωβρίου 2012

Η ΘΕΑ ΔΗΜΗΤΡΑ

Η Δήμητρα ήταν κόρη του ΚΡΟΝΟΥ και της ΡΕΑΣ. Αδερφή της ΗΡΑΣ, της ΕΣΤΙΑΣ, του ΔΙΑ και του ΠΟΣΕΙΔΩΝΑ. Η γέννηση της ακολούθησε την ίδια μοίρα με των αδερφών της. Ο Κρόνος κατάπινε τα παιδιά τους μόλις γεννιόντουσαν από φόβο μην του πάρουν το θρόνο. Η Ρέα μην αντέχοντας άλλο να χάνει τα παιδιά της, βοήθησε τον μικρότερο, τον Δία, να εκθρονίσει τον Κρόνο με ένα τέχνασμα και να ελευθερώσει τα αδέρφια του από την κοιλιά του πατέρα τους. Είχε μία κόρη την ΠΕΡΣΕΦΟΝΗ, την οποία απέκτησε με τον ΔΙΑ.
Η Δήμητρα και η κόρη της ΠΕΡΣΕΦΟΝΗ ήταν οι κεντρικοί χαρακτήρες στα ΕΛΕΥΣΙΝΙΑ ΜΥΣΤΗΡΙΑ. Η αρπαγή της Περσεφόνης από τον Πλούτωνα θεό του Άδη, είχε ως αποτέλεσμα τον μαρασμό της Δήμητρας. Εγκατέλειψε τον Όλυμπο και άρχισε να περιπλανιέται μαυροφορεμένη και βουβή ανάμεσα στους ανθρώπους ψάχνοντας την Περσεφόνη. Τα νιάτα και το κάλλος της αντικατέστησαν τα γκρίζα μαλλιά και το πένθος.Η θλίψη και η οργή για την αρπαγή της Περσεφόνης την οδήγησε στην απόφαση να μην αφήσει κανένα σπόρο να φυτρώσει πάνω στη γη. Η ανθρωπότητα άρχισε να μαστίζεται από λιμό και ο Δίας αποφάσισε πως ήταν καιρός να επέμβει. Έστειλε αρχικά την Ίριδα και μετά διαδοχικά πολλούς θεούς με δώρα για να την πείσει να αφήσει τη γη να καρπίσει και η ίδια να επιστρέψει στον Όλυμπο. Η Δήμητρα όμως απαιτούσε την επιστροφή της Περσεφόνης. Έτσι ο Δίας έστειλε στον ΑΔΗ τον ΕΡΜΗ διατάζοντας τον Πλούτωνα να αφήσει ελεύθερη την Κόρη. Ο Πλούτωνας υπάκουσε αφού πρώτα έδωσε στην Περσεφόνη να φάει έξι σπυριά ροδιού για να τη δέσει για πάντα με τον ΚΑΤΩ ΚΟΣΜΟ. Η Περσεφόνη γύρισε στη Δήμητρα και η θεά άφησε τη γη να βλαστήσει. Από τότε η Περσεφόνη περνούσε στον Άδη έξι μήνες και τους υπόλοιπους με τη μητέρα της στον Όλυμπο.
Σύμβολα της Δήμητρας ήταν οι ΓΕΡΑΝΟΙ, το ΣΤΑΧΥ, ο ΝΑΡΚΙΣΣΟΣ, η ΜΥΡΤΙΑ και ο ΚΡΟΚΟΣ. Οι μέλισσες θεωρούντο ιέρειες της και στις θυσίες προς τιμήν της προσέφεραν ταύρους, μοσχάρια και μέλι.
Το όνομά της προέρχεται από το Δη (δωρικό τύπο του Γη) και το μήτηρ και σημαίνει μητέρα γη.







Ένα φύλλο εργασίας για ζωγραφική


0 comments:

Δημοσίευση σχολίου

Πες μας την γνώμη σου..