Αναζήτηση

Τρίτη 21 Ιανουαρίου 2014

ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΑΚΟ ΥΛΙΚΟ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΠΛΑΝΗΤΕΣ

1.ΕΡΜΗΣ
Είναι ο μικρότερος πλανήτης στο ηλιακό σύστημα. Eίναι ο εγγύτερος πλανήτης στον Ήλιο. Η επιφάνειά του είναι διάσπαρτη από κρατήρες όπως και της Σελήνης. Επειδή είναι εσωτερικός πλανήτης και βρίσκεται κοντά στον Ήλιο μπορεί να παρατηρηθεί μόνο λίγο πριν από την ανατολή του Ήλιου ή λίγο μετά το ηλιοβασίλεμα





2.ΑΦΡΟΔΙΤΗ
Η Αφροδίτη είναι ορατή με γυμνό μάτι από τη Γη. Μπορεί κανείς να τη δει νωρίς το πρωί, πριν την ανατολή του ηλίου (τότε λέγεται Αυγερινός), ή λίγο μετά τη δύση (τότε λέγεται Αποσπερίτης).Η Αφροδίτη δεν έχει δορυφόρους, ούτε δακτυλίους



3.ΓΗ
Ο μοναδικός πλανήτης στον οποίο γνωρίζουμε ότι υπάρχει  ζωή. Είναι ο τρίτος σε απόσταση πλανήτης από τον Ήλιο , ο πέμπτος μεγαλύτερος σε μάζα από τους πλανήτες του ηλιακού συστήματος μας. Η λέξη Γη προέρχεται από το όνομα της αρχαιοελληνικής θεάς Γαία 


4.ΑΡΗΣ
Λέγεται και κόκκινος πλανήτης εξαιτίας του χρώματος που παρουσιάζει όταν τον παρατηρούμε με οπτικό τηλεσκόπιο. Περιβάλλεται από μια λεπτή ατμόσφαιρα που επιτρέπει την παρατήρηση της επιφάνειάς του. Για το λόγο αυτό ο Άρης είναι ο πλανήτης για τον οποίο έχουμε τις περισσότερες πληροφορίες για την επιφάνειά του. οι πορτοκαλί περιοχές είναι έρημοι από τις οποίες σηκώνονται ανεμοθύελλες σκόνης, ενώ ο Άρης έχει και αρκετά βουνά, , καθώς και βαθιές χαράδρες.






5.ΔΙΑΣ
Εξαιτίας της δηλητηριώδης σύνθεσης της ατμόσφαιρας του Δία από Υδρογόνο, Ήλιο, Μεθάνιο και Αμμωνία, δεν θα ήταν δυνατόν να αναπνεύσουμε αν βρισκόμασταν στον γίγαντα των πλανητών. Παρόλα αυτά, ακόμα και αν προσπαθούσαμε να πάμε εκεί με κάποιο είδος στολής, θα αντιμετωπίζαμε δυσκολία στο περπάτημα, λόγο της μεγάλης μάζας του πλανήτη και της ισχυρότατης βαρυτικής έλξης.





6.ΚΡΟΝΟΣ
Η ύπαρξη του είναι γνωστή από την αρχαιότητα και πήρε το όνομα του από τον θεό Κρόνο, πατέρα του Δία. Είναι ίσως ο ομορφότερος πλανήτης του ηλιακού μας συστήματος με πολλούς επιφανειακούς χρωματισμούς και ένα πολύ εκτεταμένο σύστημα δακτυλίων, το οποίο είναι και το χαρακτηριστικό γνώρισμα του πλανήτη αυτού.
Έχουν παρατηρηθεί να πνέουν στην επιφάνεια του ισχυροί άνεμοι, με ταχύτητες περίπου 1500 km/h.Η προέλευση των δακτυλίων είναι άγνωστη. Πιστεύεται ότι δημιουργήθηκαν από μεγάλους δορυφόρους που περιστρέφονταν γύρω από τον πλανήτη και θρυμματίστηκαν από την πρόσκρουσή τους με κομήτες και μετεωροειδείς.





7.ΟYΡΑΝΟΣ
Το χρώμα του πλανήτη Ουρανού είναι γαλάζιο και ο λόγος είναι ότι το λίγο Μεθάνιο, που υπάρχει στην ατμόσφαιρά του, απορροφά το κόκκινο φως.Ο Ουρανός είναι ο τέταρτος σε μάζα πλανήτης του Ηλιακού Συστήματος με μάζα .Οι δορυφόροι του Ουρανού παίρνουν τα ονόματά τους από τους ήρωες των θεατρικών έργων του Σαίξπηρ. Σήμερα είναι γνωστοί 27 δορυφόροι.



8.ΠΟΣΕΙΔΩΝΑΣ
Ανακαλύφθηκε το 1846. Δεν είναι ορατός με γυμνό μάτι. Περιέχει και ο Ποσειδώνας, όπως ο Ουρανός, λίγο Μεθάνιο για αυτό και έχει γαλάζιο χρώμα γιατί απορροφά το κόκκινο φως. Έχει δακτυλίους, 5 τον αριθμό, οι οποίοι είναι αρκετά λεπτοί και αμυδροί. Αποτελούνται από παγωμένο μεθάνιο και από σωματίδια σκόνης που προέρχονται από θραύσματα συγκρούσεων. Επειδή τα υλικά δεν είναι ομοιόμορφα κατανεμημένα, μερικά τμήματα των δακτυλίων φαίνονται πιο λαμπερά από άλλα




Όλες αυτές τις πληροφορίες μπορούμε να τις βιβλιοδέσουμε και να βάλουμε το βιβλίο μας στη βιβλιοθήκη της τάξης μας για μελέτη.




Επιπλέον πληροφορίες μπορούμε να βρούμε και στο Ινστιτούτο Αστρονομίας, Αστροφυσικής , Διαστημικων εφρμογων και Τηλεπισκόπησης (ΙΑΑΔΕΤ) στον παρακάτω σύνδεσμο.







3 comments:

Τάνια Μάνεση είπε...

Πολύ ωραία ιδέα...

Solar toys είπε...

Εξυπνος τρόπος παρουσίασης που βοηθά στην απόκτηση γνώσεων.Μπράβο!

Los Ninos είπε...

Η αλήθεια είναι ότι ήθελα να συμπεριλάβω σε μία κάρτα όλες τις απαραίτητες και βασικές πληροφορίες παραστατικά και με συντομία.
Ευχαριστώ πολύ για τα καλά σας λόγια.

Δημοσίευση σχολίου

Πες μας την γνώμη σου..