Αναζήτηση

Πέμπτη 29 Μαρτίου 2012

Η Πρωταπριλιά και το έθιμο του ψέματος εκείνη την ημέρα

Κατά την 1η Απριλίου, συνηθίζεται να λέγονται καλοπροαίρετα ψέματα λόγω εθίμου.
Τα ψέματα της Πρωταπριλιάς είναι ένα έθιμο που μας έχει έρθει από την Ευρώπη. Υπάρχουν διάφορες εκδοχές σχετικά με τον τόπο και τον χρόνο που γεννήθηκε το έθιμο αυτό.



  • Σύμφωνα με αυτή την εκδοχή, ο Λαός της βορειοδυτικής Ευρώπης, οι Κέλτες, ήταν δεινοί ψαράδες. Η εποχή του ψαρέματος ξεκινούσε την 1η Απριλίου. Όσο καλοί ψαράδες όμως και να ήταν, την εποχή αυτή του χρόνου τα ψάρια πιάνονται δύσκολα. Έτσι και αυτοί, όπως προστάζει ο "κώδικας δεοντολογίας" των ψαράδων όλων των εποχών, έλεγαν ψέματα σχετικά με τα πόσα ψάρια είχαν πιάσει. Αυτή η συνήθεια, έγινε με το πέρασμα του χρόνου έθιμο.

  • Αυτή η εκδοχή θεωρείται και η πιο βάσιμη ιστορικά και με γενέτειρα του εθίμου την Γαλλία κατά τον 16ο αιώνα. Μέχρι και  το 1564 η οι Γάλλοι γιόρταζαν την Πρωτοχρονιά τους την "1η Απριλίου". Την χρονιά αυτή όμως, και επί βασιλείας  του Καρόλου του 9ου, αυτό φαίνεται να άλλαξε και Πρωτοχρονια θεωρούνταν πλέον η 1η Γενάρη. Στην αρχή αυτό δεν το δέχτηκαν όλοι οι πολίτες. Οι αντιδραστικοί συνέχιζαν να γιορτάζουν την παλαιά πλέον πρωτοχρονιά τους την 1η Απριλίου, ενώ οι υπόλοιποι τους έστελναν πρωτοχρονιάτικα δώρα για να τους κοροϊδέψουν. Το πείραγμα αυτό μετατράπηκε με τον καιρό σε έθιμο.
Το Έθιμο αυτό διαφοροποίηθηκε στην Ελλάδα αλλά η βασική ιδέα παρέμεινε ίδια.
Λέμε αθώα ψέματα με σκοπό να ξεγελάσουμε το «θύμα» μας. Σε κάποιες περιοχές, θεωρούν ότι όποιος καταφέρει να ξεγελάσει τον άλλο, θα έχει την τύχη με το μέρος του όλη την υπόλοιπη χρονιά. Σε κάποιες άλλες πιστεύουν ότι ο «θύτης» θα έχει καλή σοδειά στις καλλιέργειες του. Επίσης το βρόχινο νερό της πρωταπριλιάς, θεωρούν μερικοί, ότι έχει θεραπευτικές ιδιότητες. Όσο για το «θύμα», πιστεύεται ότι, σε αντίθεση με τον «θύτη», θα έχει γρουσουζιά τον υπόλοιπο χρόνο και πιθανότατα αν είναι παντρεμένος θα χήρεψει γρήγορα.


Και ένα τραγούδι για την Πρωταπριλιά
Στραβός Βελόνα γύρευε - Βατσιτσέλο Βατσιτσό

 

 

ΠΗΓΗ http://el.wikipedia.org

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου

Πες μας την γνώμη σου..