Αναζήτηση

Κυριακή 4 Φεβρουαρίου 2018

ΨΗΦΙΑΚΟ ΑΠΟΤΥΠΩΜΑ

Τι είναι το ψηφιακό αποτύπωμα? Είναι επικίνδυνο? ?Τί πρέπει να κάνουμε για να προστατευτούμε?


Το ψηφιακό αποτύπωμα είναι μια συλλογή από όλα τα ηλεκτρονικά "ίχνη" που αφήνουμε πίσω μας, καθώς περιηγούμαστε στο Internet. Κάποια από αυτά είναι περιεχόμενο, που οι ίδιοι συνεισφέρουμε εθελοντικά, όπως είναι το προφίλ στο Facebook. Κάποια άλλα ίχνη είναι παθητικά, για παράδειγμα τα cookies , που ένα online κατάστημα αποθηκεύει στον browser μας κ.ο.κ. Το σύνολο των δεδομένων αυτών μπορεί να αναζητηθεί και να συλλεχθεί, προκειμένου να δημιουργηθεί ένα προφίλ για εμάς, τα παιδιά μας και την online φήμη τους.
Αυτό που πρέπει να διδαχθούν τα παιδιά σχετικά με το ψηφιακό αποτύπωμα είναι πως το Internet είναι ένα ανοιχτό περιβάλλον. Οι προσωπικές πληροφορίες συλλέγονται σταθερά και αποθηκεύονται για δεκαετίες από εταιρείες, για παράδειγμα, που επιθυμούν να πουλήσουν προϊόντα και προβάλλονται σε άτομα που αναζητούν πληροφορίες σχετικά με τα παιδιά σας.
Ένα παράδειγμα που μπορούμε να δώσουμε στα παιδιά είναι το αποτύπωμα του ποδιού μας στην άμμο που περνάει το κύμα και το σβήνει και το αποτύπωμα του ποδιού μας στο τσιμέντο ή στον πηλό που μπορούμε να κάνουμε δοκιμή.

Εξατομικευμένα στη συνέχεια μιλάμε με κάθε παιδί και καταγράφουμε τι πληροφορίες ζητούν στο διαδίκτυο και ποια θέματα τα απασχολούν. Για παράδειγμα, παιχνίδια με αυτοκίνητα, ποδόσφαιρο, σελίδες με πληροφορίες για ζώα, τραγούδια παιδικά, αναζητήσεις ανάλογα με το σχολικό μάθημα κτλ. Μετά φτιάχνουμε το ποδογράφημα.


Μπορούμε να φτιάξουμε και το ψηφιακό αποτύπωμα της τάξης μας, είτε με τον ίδιο τρόπο με τα ατομικά, είτε χρησιμοποιώντας εικονίδια από τις εφαρμογές  και τις ιστοσελίδες που επισκεπτόμαστε σαν τάξη. πχ το εικονίδιο του youtube, google, internet explorer, skype κτλ.τις οποίες αναζητάμε, εκτυπώνουμε και κολλάμε.


0 comments:

Δημοσίευση σχολίου

Πες μας την γνώμη σου..